The Qutub Minar was named after the Sufi saint______. / कुतुब मीनार का नाम सूफी संत______ के नाम पर रखा गया था। - www.studyandupdates.com

Tuesday

The Qutub Minar was named after the Sufi saint______. / कुतुब मीनार का नाम सूफी संत______ के नाम पर रखा गया था।

The Qutub Minar was named after the Sufi saint______. / कुतुब मीनार का नाम सूफी संत______ के नाम पर रखा गया था।

(a) Syed Waheed Ashraf / सैयद वहीद अशरफ
(b) Alauddin Sabir Kaliyari / अलाउद्दीन साबिर कलियारी
(c) Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki / ख्वाजा कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी
(d) Qutub-ud-Din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक

SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-III)

Answer / उत्तर :-

(c) Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki / ख्वाजा कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी

Explanation / व्याख्या :-

Qutubuddin Bakhtiyar Kaki was a disciple of Sheikh Moinuddin Chishti he was a contemporary of Qutubuddin Aibak and Iltutmish. Both of them were disciples of Qutubuddin Bakhtiyar Kaki. Aibak is most remembered for laying the foundation of the Qutub Minar in Delhi, it was named after a Sufi Saint Khwaja Qutb-ud-din Bakhtiyar Kaki, Qutub Minar was completed by Iltutmish.

कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी शेख मोइनुद्दीन चिश्ती के शिष्य थे, वह कुतुबुद्दीन ऐबक और इल्तुतमिश के समकालीन थे। ये दोनों कुतुबुद्दीन बख्तियार काकी के शिष्य थे। ऐबक को दिल्ली में कुतुब मीनार की नींव रखने के लिए सबसे ज्यादा याद किया जाता है, इसका नाम सूफी संत ख्वाजा कुतुब-उद-दीन बख्तियार काकी के नाम पर रखा गया था, कुतुब मीनार का निर्माण इल्तुतमिश ने कराया था।

No comments:

Post a Comment

Popular Posts