The Persian translation of “Mahabharata” done in Mughal period is known by which name? / मुगल काल में किया गया "महाभारत" का फारसी अनुवाद किस नाम से जाना जाता है? - www.studyandupdates.com

Tuesday

The Persian translation of “Mahabharata” done in Mughal period is known by which name? / मुगल काल में किया गया "महाभारत" का फारसी अनुवाद किस नाम से जाना जाता है?

The Persian translation of “Mahabharata” done in Mughal period is known by which name? / मुगल काल में किया गया "महाभारत" का फारसी अनुवाद किस नाम से जाना जाता है?

(a) Rekha / रेखा
(b) Risala-e-Haq Nama / रिसाला-ए-हक नामा
(c) Razmnama / रज़्मनामा
(d) Safinat-ul-Auliya / सफ़ीनत-उल-औलिया

SSC JE Civil - 24/01/2018 (Shift-I)

Answer / उत्तर :-

(c) Razmnama / रज़्मनामा

Explanation / व्याख्या :-

Razmnama (Book of Wars) is the Persian translation of the Mahabharata compiled during the Mughal period by Abdul Qadir Badayuni. Preface of this book was written by the Akbar's Court Poet Abul Fazal.

Book                                                             Language                                                            Translator
Ramayana                                                     Persian                                                            Abdul Qadir Badayuni
Singhasan Batisi                                           Persian                                                            Abdul Qadir Badayuni

Panchatantra                                                 Persian                                                           Faizi
Atharvaveda                                                  Persian                                                           Ibrahim Sarhindi
Lilavati Persian Faizi
Bhagavata Purana                                         Persian                                                           Todar Mal

रज़्मनामा (युद्धों की पुस्तक) मुगल काल के दौरान अब्दुल कादिर बदायुनी द्वारा संकलित महाभारत का फारसी अनुवाद है। इस पुस्तक की प्रस्तावना अकबर के दरबारी कवि अबुल फज़ल ने लिखी थी।

पुस्तक                                                                भाषा                                                                          अनुवादक
रामायण                                                             फ़ारसी                                                                      अब्दुल कादिर बदायूँनी
सिंहासन बतीसी                                                 फारसी                                                                       अब्दुल कादिर बदायूँनी

पंचतंत्र                                                               फ़ारसी                                                                       फ़ैज़ी
अथर्ववेद                                                            फ़ारसी                                                                       इब्राहीम सरहिन्दी
लीलावती फ़ारसी फ़ैज़ी
भागवत पुराण                                                     फ़ारसी                                                                       टोडर मल






No comments:

Post a Comment

Popular Posts