The Razmnama is a Persian translation of the.. / रज़्मनामा का फ़ारसी अनुवाद है।
(a) Mahabharata / महाभारत
(b) Ramayana / रामायण
(c) Vedas / वेद
(d) Upanishads / उपनिषद
(SSC 10+2 CHSL 01.02.17, 10 am)
Answer / उत्तर :-
(a) Mahabharata / महाभारत
Explanation / व्याख्या :-
Razmnama (Book of Wars) is the Persian translation of the Mahabharata compiled during the Mughal period by Abdul Qadir Badayuni. Preface of this book was written by the Akbar's Court Poet Abul Fazal.
Book Language Translator
Ramayana Persian Abdul Qadir Badayuni
Singhasan Batisi Persian Abdul Qadir Badayuni
Panchatantra Persian Faizi
Atharvaveda Persian Ibrahim Sarhindi
Lilavati Persian Faizi
Bhagavata Purana Persian Todar Mal
रज़्मनामा (युद्धों की पुस्तक) मुगल काल के दौरान अब्दुल कादिर बदायुनी द्वारा संकलित महाभारत का फारसी अनुवाद है। इस पुस्तक की प्रस्तावना अकबर के दरबारी कवि अबुल फज़ल ने लिखी थी।
पुस्तक भाषा अनुवादक
रामायण फ़ारसी अब्दुल कादिर बदायूँनी
सिंहासन बतीसी फारसी अब्दुल कादिर बदायूँनी
पंचतंत्र फ़ारसी फ़ैज़ी
अथर्ववेद फ़ारसी इब्राहीम सरहिन्दी
लीलावती फ़ारसी फ़ैज़ी
भागवत पुराण फ़ारसी टोडर मल
No comments:
Post a Comment