Who was the fifth of the ten Sikh gurus? / दस सिख गुरुओं में से पाँचवें गुरु कौन थे?
(a) Guru Angad / गुरु अंगद
(b) Guru Ramdas / गुरु रामदास
(c) Guru Arjun Dev / गुरु अर्जुन देव
(d) Guru Hargovind / गुरु हरगोविंद
SSC CGL (Tier-I) – 07/06/2019 (Shift-III)
Answer / उत्तर :-
(c) Guru Arjun Dev / गुरु अर्जुन देव
Explanation / व्याख्या :-
The Sikh Sect was founded by Guru Nanak Dev. The following are the 10th Guru of Sikhism.
1. Guru Nanak
2. Guru Angad
3. Guru Amar Das
4. Guru Ram Das
5. Guru Arjun Dev
6.Guru Hargovind
7. Guru Har Rai
8. Guru Har Krishan
9. Guru Tegh Bahadur
10. Guru Gobind Singh
सिख संप्रदाय की स्थापना गुरु नानक देव ने की थी। सिख धर्म के 10वें गुरु निम्नलिखित हैं।
1. गुरु नानक
2. गुरु अंगद
3. गुरु अमर दास
4. गुरु राम दास
5. गुरु अर्जुन देव
6.गुरु हरगोविंद
7. गुरु हर राय
8. गुरु हर कृष्ण
9. गुरु तेग बहादुर
10. गुरु गोबिंद सिंह
No comments:
Post a Comment