In which order were the states annexed by Britishers under Doctrine of Lapse ? / व्यपगत सिद्धांत के तहत अंग्रेजों द्वारा राज्यों को किस क्रम में शामिल किया गया था? - www.studyandupdates.com

Saturday

In which order were the states annexed by Britishers under Doctrine of Lapse ? / व्यपगत सिद्धांत के तहत अंग्रेजों द्वारा राज्यों को किस क्रम में शामिल किया गया था?

In which order were the states annexed by Britishers under Doctrine of Lapse ? / व्यपगत सिद्धांत के तहत अंग्रेजों द्वारा राज्यों को किस क्रम में शामिल किया गया था?

(a) Nagpur-Satara-Jhansi / नागपुर-सतारा-झांसी
(b) Udaipur-Jhansi-Nagpur / उदयपुर-झांसी-नागपुर
(c) Jhansi-Satara-Nagpur / झांसी-सतारा-नागपुर
(d) Satara-Udaipur-Jhansi / सतारा-उदयपुर-झांसी

SSC MTS 19/08/2019 (Shift-III)

Answer / उत्तर :-

(d) Satara-Udaipur-Jhansi / सतारा-उदयपुर-झांसी

Explanation / व्याख्या :-

In order of integration of Riyasats, Lord Dalhousie enacted the Doctrine of Lapse.

The Riyasats who accepted this are:

→ Satara (1848)
→ Jaitpur (1849)
→ Udaipur (1852)
→ Nagpur (1854)
→ Awadh (1856)
→ Sambalpur (1849)
→ Baghat (1850)
→ Jhansi (1853)
→ Karauli (1855)

रियासतों के एकीकरण के क्रम में, लॉर्ड डलहौजी ने डॉक्ट्रिन ऑफ लैप्स लागू किया।

इसको स्वीकार करने वाले रियासतें हैं:

→ सतारा (1848)
→ जैतपुर (1849)
→ उदयपुर (1852)
→ नागपुर (1854)
→ ​​अवध (1856)
→ संबलपुर (1849)
→ बघाट (1850)
→ झांसी (1853)
→ करौली (1855)







No comments:

Post a Comment

Popular Posts