The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year ___ with an aim to overthrow the British. / हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन (HSRA) का गठन वर्ष ___ में अंग्रेजों को उखाड़ फेंकने के उद्देश्य से किया गया था। - www.studyandupdates.com

Monday

The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year ___ with an aim to overthrow the British. / हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन (HSRA) का गठन वर्ष ___ में अंग्रेजों को उखाड़ फेंकने के उद्देश्य से किया गया था।

The Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was formed in the year ___ with an aim to overthrow the British. / हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन (HSRA) का गठन वर्ष ___ में अंग्रेजों को उखाड़ फेंकने के उद्देश्य से किया गया था।

(a) 1921
(b) 1922
(c) 1930
(d) 1928

SSC CGL (Tier-I) – 10/06/2019 (Shift-III)

Answer / उत्तर :-

(d) 1928

Explanation / व्याख्या :-

Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was founded in 1928 in Feroze Shah Kotla in Delhi by Chandra Shekhar Azad along with Bhagat Singh, Sukhdev Thapar, Ashfaqulla Khan, Jogesh Chandra Chatterjee, Batukeshwar Dutt and Rajguru. Earlier its name was HRA–Hindustan Republican Association founded in 1924 by Sachindranath Sanyal, Narendra Mohan Sen and Pratul Ganguly.

हिंदुस्तान सोशलिस्ट रिपब्लिकन एसोसिएशन (HSRA) की स्थापना 1928 में दिल्ली के फिरोज शाह कोटला में चंद्रशेखर आज़ाद ने भगत सिंह, सुखदेव थापर, अशफाकउल्ला खान, जोगेश चंद्र चटर्जी, बटुकेश्वर दत्त और राजगुरु के साथ मिलकर की थी। पहले इसका नाम HRA था-हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन जिसकी स्थापना 1924 में सचिंद्रनाथ सान्याल, नरेंद्र मोहन सेन और प्रतुल गांगुली ने की थी।







No comments:

Post a Comment

Popular Posts