_____ was an important member of the Hindustan Republican Association, who along with his associates executed the train dacoity at Kakori. / _____ हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन का एक महत्वपूर्ण सदस्य था, जिसने अपने सहयोगियों के साथ मिलकर काकोरी में ट्रेन डकैती को अंजाम दिया था।
(a) Khudiram Bose / खुदीराम बोस
(b) Jatin Banerjee / जतिन बनर्जी
(c) Ashfaqulla Khan / अशफाकउल्ला खान
(d) Sohan Singh Bhakna / सोहन सिंह भकना
SSC CHSL 15/10/2020 (Shift-II)
Answer / उत्तर :-
(c) Ashfaqulla Khan / अशफाकउल्ला खान
Explanation / व्याख्या :-
Hindustan Republican Association was established by Sachindranth Sanyal, Narendra Mohan Sen and others in 1924. The organization played a significant role in Kakori train dacoity which took place on 9th Aug 1925. The main involved member of HRA were Rajendra Lahidi, Ramprasad Bismil, Ashfaqulla Khan, Chandrasekhar Azad, Sachindra Bakshi, Keshab Chakravarthy, Banwari Lal, Murari Lal, Mukundi Lali, Manmath Nath Gupta.
हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन की स्थापना सचिंद्रनाथ सान्याल, नरेंद्र मोहन सेन और अन्य ने 1924 में की थी। संगठन ने 9 अगस्त 1925 को हुई काकोरी ट्रेन डकैती में महत्वपूर्ण भूमिका निभाई थी। एचआरए के मुख्य शामिल सदस्य राजेंद्र लाहिड़ी, रामप्रसाद थे बिस्मिल, अशफाकउल्ला खान, चंद्रशेखर आज़ाद, सचिन्द्र बख्शी, केशव चक्रवर्ती, बनवारी लाल, मुरारी लाल, मुकुंदी लाली, मन्मथ नाथ गुप्ता।
No comments:
Post a Comment