Which of the following pairs of Indian revolutionaries and organisations is CORRECTLY paired? / भारतीय क्रांतिकारियों और संगठनों की निम्नलिखित में से कौन सी जोड़ी सही जोड़ी है? - www.studyandupdates.com

Thursday

Which of the following pairs of Indian revolutionaries and organisations is CORRECTLY paired? / भारतीय क्रांतिकारियों और संगठनों की निम्नलिखित में से कौन सी जोड़ी सही जोड़ी है?

Which of the following pairs of Indian revolutionaries and organisations is CORRECTLY paired? / भारतीय क्रांतिकारियों और संगठनों की निम्नलिखित में से कौन सी जोड़ी सही जोड़ी है?

(a) M Veera Raghavachari – Poona Sarvajanik Sabha / एम वीरा राघवचारी - पूना सार्वजनिक सभा
(b) Badruddin Tyabji – Bombay Presidency Association / बदरुद्दीन तैयबजी - बॉम्बे प्रेसीडेंसी एसोसिएशन
(c) Mahadev Govind Ranade – Madras Mahajana Sabha / महादेव गोविंद रानाडे - मद्रास महाजन सभा
(d) Surendranath Banerjee – East India Association / सुरेंद्रनाथ बनर्जी - ईस्ट इंडिया एसोसिएशन

SSC CGL 19/04/2022 (Shift-III)

Answer / उत्तर :-

(b) Badruddin Tyabji – Bombay Presidency Association / बदरुद्दीन तैयबजी - बॉम्बे प्रेसीडेंसी एसोसिएशन

Explanation / व्याख्या :-

Badruddin Tyabji formed the Bombay Presidency Association in 1885. Mahadev Govind Ranade founded Poona Sarvajanik Sabha. The organization, Madras Mahajana Sabha and East India Association were formed by M. Veeraraghavachari and Dadabhai Naoroji respectively. Thus the correctly matched pair is option (b).

बदरुद्दीन तैयबजी ने 1885 में बॉम्बे प्रेसीडेंसी एसोसिएशन का गठन किया। महादेव गोविंद रानाडे ने पूना सार्वजनिक सभा की स्थापना की। संगठन, मद्रास महाजन सभा और ईस्ट इंडिया एसोसिएशन का गठन क्रमशः एम. वीरराघवचारी और दादाभाई नौरोजी ने किया था। इस प्रकार सही मिलान वाली जोड़ी विकल्प (b) है।







No comments:

Post a Comment

Popular Posts